Langere levertijd i.v.m. drukte
Wegens onverwachte drukte neemt de levertijd van uw order toe tot nader bericht. Onze telefoonlijnen zijn tijdelijk gesloten, zodat wij volledige mankracht kunnen inzetten op het verwerken van huidige orders.
Levering door heel Nederland en België
Gratis proefstukjes

Verschillende houtsoorten

Verschillende houtsoorten

Bij Plintenfabriek maken wij producten van verschillende houtsoorten, zoals hardhout, meranti, eiken en grenen. Wij vertellen graag meer over de kenmerken tussen deze houtsoorten.

Eiken

Eikenhout is duurzaam, met een robuuste, rustieke uitstraling en een mooie nerfstructuur. Daarnaast is eikenhout sterk, hard en toch goed te bewerken. Het eikenhout dat wij gebruiken voor onze producten is van kwaliteit 2 Bis: een licht rustieke kwaliteit. Bij deze kwaliteit worden gezonde noesten toegestaan, tot ca. 25 mm. In de structuur van eikenhout in kwaliteit 2 Bis komen nuanceringen voor. De onderzijde van het hout heeft bovendien een wat rustiekere uitstraling. De noesten zijn ongestopt.

Wij leveren onze eikenhouten producten onbehandeld of blank gelakt. Bij jouw order kun je aangeven welke afwerking je wilt. Benieuwd naar het verschil tussen onbehandeld of blank gelakt eikenhout? Kom naar onze showroom aan de Hammen 6 in Ravenstein waarin wij letterlijk alle deuren openen naar een perfecte totaaloplossing in interieurafwerking.

Let op: Door de rustieke kwaliteit kunnen de uiteinden van een eiken plint licht zijn ingescheurd. Wanneer gewenst, kunnen de plinten inkorten en een extra lengte meeleveren.

Hardhout

Onze hardhouten producten worden geproduceerd uit een mix van verlijmde hardhoutsoorten. Deze verlijming zorgt dat dit product extreem goed bestand is tegen kromtrekken, zelfs wanneer lange lengtes tegen een werkende ondergrond worden verlijmd. Een ander voordeel van het verlijmen van de diverse soorten hardhout is dat de producten erg licht van gewicht kunnen worden gehouden.

Onze producten van hardhout zijn beter bestand tegen vocht dan onze producten van MDF. Hardhouten plinten zijn uitermate geschikt voor vloeren waar met regelmaat gedweild wordt. Wij kunnen deze materiaalsoort extreem glad afwerken, door de ‘Gesso’-spuitplamuurlaag die als grondlaag op het hardhouten lijstwerk wordt aangebracht.

Let op: Bij houten- of MDF-plinten met een hoogte van 45, 70 of 120 mm is het mogelijk dat de daadwerkelijke hoogte van de plint 1 of 2 mm kleiner is dan aangegeven. Dit noemen wij de knijpmaat: een kleine maatafwijking waardoor een product kleiner is dan de gangbare handelsmaat. De daadwerkelijke netto afmeting van de houten- of MDF-plint is dan bijvoorbeeld 44, 68 of 119 mm.

Bij het bestellen van houten- of MDF-plinten graag rekening houden met deze knijpmaat. Restitutie op basis van een knijpmaat is namelijk niet mogelijk.

Grenen

Onze grenen producten worden gemaakt van klasse 1 grenen. Klasse 1 grenen is hout van topkwaliteit en bevat geen noesten. Onze producten van grenenhout zijn mooi glad en het lakwerk is dekkend, terwijl het hout toch zijn mooie nerf behoudt. Grenenhout is vochtbestendig, zelfs wanneer het onbehandeld in het interieur geplaatst wordt.

Vuren

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Het is dus naaldhout. Vurenhout is te herkennen aan zijn witachtige kleur met fijne vlamachtige tekeningen in het hout. Het is licht, sterk en breed toepasbaar.

Het kan bij onze vurenhouten producten voorkomen dat er knoesten in het hout aanwezig zijn. Daarnaast blijft bij vurenhouten lijstwerk de structuur van het hout zichtbaar ongeacht de afwerking. Dit geeft het hout een natuurlijke en landelijke uitstraling.

Aan het vurenhout dat wij voor ons lijstwerk gebruiken, is het FSC-keurmerk toegekend. Dit betekent dat voor iedere fijnspar die voor ons vurenhout wordt gekapt, er een nieuwe boom geplant wordt. Wij kopen bovendien ons vurenhout bij vooraanstaande leveranciers waarmee je een duurzaam product in huis haalt.

Meranti

Meranti is een verzamelnaam voor een aantal hardhoutsoorten die afkomstig zijn uit Zuidoost-Azië. Het merantihout dat wij voor onze producten gebruiken, is afkomstig uit Indonesië. De kleur van de kern van het hout varieert van donkerrood tot licht roodbruin en van bleekroze tot rozerood. Dit komt doordat het hout afkomstig is van diverse boomsoorten van het geslacht Shorea. Het meranti dat wij voor ons lijstwerk gebruiken, wordt aangekocht bij vooraanstaande leveranciers. Aan dit meranti is het FSC-keurmerk en het Indonesian Legal Wood-keurmerk toegekend.

Onze meranti producten zijn beter bestand tegen vocht dan de varianten van MDF. Meranti producten zijn uitermate geschikt voor vloeren waar met regelmaat gedweild wordt. Meranti heeft de eigenschap haar houtstructuur te behouden. Zelfs wanneer de plinten zijn afgelakt.

Eucalyptus

Eucalyptushout is een zeer goed alternatief voor merantihout. Het zijn allebei hardhoutsoorten en daardoor goed bestand tegen vocht. Een nadeel van onbewerkt eucalyptushout is dat het de eigenschap heeft te gaan werken. Daarom hebben wij het eucalyptushout in drie lagen tegendraads verlijmd. Op deze manier werkt het hout na plaatsing niet meer en doet deze houtsoort niet onder voor de andere, meer kostbare hardhoutsoorten.

Aluwood

Aluwood is een combinatie van aluminium en hout. Plinten van aluwood zijn zeer geschikt om de plint weg te laten vallen in de wand. Je kunt de plinten tegen de wand (laten) monteren, waarna je een gipsplaat tegen deze wand monteert. Hierdoor creëer je een beeld waarbij het lijkt alsof de plint in de muur zit. Je kunt ook kiezen voor producten gemaakt van aluwood wanneer je een industriële en natuurlijke stijl wilt combineren. De aluminium omlijsting geeft de houten plint een stoere uitstraling.